КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Шипинецький ліцей Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області
Головна > Новини > Проєкт "Коло підтримки "Як ти?". Лекція "Протидія домашнього насильства"
НОВИНИ

Проєкт "Коло підтримки "Як ти?". Лекція "Протидія домашнього насильства"

06-03-2024, 12:40

5 березня 2024 року учні 6-9 класів Шипинецького ліцею були слухачами лекції на тему «Протидія домашньому насильству». Модераторами лекції були  психологиня Шелест Анна та соціальний працівник Швецова Ольга,  які входять до складу мобільної бригади від міжнародного фонду Регіон Карпат Neeka, за підтримки Unicef.
«Домашнє насильство є дуже поширеним явищем. Проте часто постраждалі бояться звертатися за допомогою до поліції, адже їм соромно зізнатися, що рідна для них людина є кривдником», - зазначила психологиня. Вона розповіла про чотири форми домашнього насильства – фізичне, психологічне, економічне та сексуальне.
«Ніхто з постраждалих не звертається за допомогою одразу. Як правило, телефонують вже тоді, коли насилля вчиняється систематично. Такі випадки стаються не лише в малозабезпечених родинах, адже домашнє насильство не залежить від соціального статусу. Доволі поширені ситуації, коли постраждалими є жінки, які досягли успіху в кар'єрі та мають високі статки. Вони не афішують того, що коїться у них вдома, адже бояться суспільного осуду чи помсти впливового чоловіка», - наголосила Ольга Швецова. 
Соціальний працівник пояснила присутнім, що таке феномен «соціальної естафети». Він полягає у тому, що діти, які страждали від домашнього насильства або спостерігали за його вчиненням, дуже часто сприймають таку поведінку як норму та повторюють її у дорослому віці.
Учні також дізналися про алгоритм дій поліцейських у випадках домашнього насильства. Вони отримали посібник із порадами та брошуру з інформацією, куди звертатися постраждалим у таких ситуаціях.
«Ми маємо пам'ятати, що наше життя та здоров'я має велику цінність. І ніхто не має права зазіхати на нашу гідність», - наголосила пані Ольга.
Вона також зазначила, що вийти із кола домашнього насильства надзвичайно складно, адже йдеться про рідних людей. Трапляється, що постраждалі не знаходять підтримки серед найближчого оточення, їм радять мовчки терпіти знущання. Проте насильство, яке вчинили бодай раз, обов'язково повторюється з ще більшою силою. 
 
Усі учасники лекції були одностайними - ми повинні відкрито говорити про домашнє насильство та спільно протидіяти цьому явищу. Тож наприкінці зустрічі вони взяли участь у вправі «Ми різні» за допомогою якої учні дійшли висновку, що кожен з нас особистість, кожен з нас є різною особистістю і заслоговує поваги.
Щиро вдячні психологині Шелест Анні та соціальному працівнику Швецовій Ользі,  а також міжнародному фонду Регіон Карпат Neeka, за підтримки Unicef за змістовну лекцію. Учні завдяки вам знайшли відповідь на багато питань. Дякуємо за плідну співпрацю!
  

ПЕРЕЙТИ НА ВСІ НОВИНИ →