КОНТАКТИ
Кіцманьська Мicька Рада ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ Шипинецький ліцей Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області
Головна > Публічна Інформація > Річний Звіт > Річний звіт про діяльність Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів у 2019/2020 н.р.
Публічна Інформація / Річний Звіт

Річний звіт про діяльність Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів у 2019/2020 н.р.

05-08-2020, 13:08

                                           Шановні присутні!

 

            Добіг до кінця, мабуть, найбуремніший навчальний рік.

            Закінчення навчального року-добра нагода підбити певні підсумки в діяльності закладу освіти. Запитати себе і Вас, що ми хочемо покращити в наступному році?

            Школа – єдиний соціальний інститут, який чутливо реагує на все, що відбувається у суспільстві. Й укотре на плечі педагога покладена велика й висока місія – плекання громадян України.

            Попереду на нас чекають зміни. Хочеться, щоб були вони стрімкими й доленосними. Сподіваюсь, що реформи, які відбуваються в освітянській галузі, будуть тим поштовхом, що надасть вітчизняній освіті поступального руху до європейських та світових стандартів. І дуже багато у цьому процесі буде залежати від кожного з нас.

            Кожен директор і його педагогічний колектив мріють, щоб їхня школа вирізнялася серед інших, викликала бажання влаштуватися на роботу та навчатися в ній.

            Як організувати навчання, щоб школа стала майстернею думки, яка навчатиме учнів самостійно критично мислити, а слово вчителя – спонукатиме до глибоких роздумів? Як відчути внутрішній світ кожної особистості, щоб дібрати такі технології навчання, які мотивуватимуть учнів до самовдосконалення на користь собі та суспільству? Як залучити до співпраці батьків, щоб перетворити їх на однодумців? Як зробити так, щоб ці запитання щодня спонукали педагогів рухатися вперед, думати, творити? 

            З цим запитанням до себе я щодня іду до школи, щоб потім разом з командою однодумців реалізувати їх.

            Коли працюєш у команді однодумців, професіоналів, позитивних і щирих людей, то від виконання будь-якого завдання, навіть найскладнішого, отримуєш задоволення, відчуваєш радість. Інтелектуальні почуття разом з моральними та естетичними належать до категорії вищих почуттів. Щоб досягти  успіху, наші переконання привели нас туди, де ми знаходимося сьогодні, а наші думки сьогодні приведуть нас туди, де ми будемо у майбутньому.

            Тож усе залежить від нас самих: змінюємося на краще ми, змінюється на краще і наш  шкільний колектив.

            Я відкритий для спілкування і для налагодження партнерських взаємин!

            Нині настав час запитань і відповідей, висновків і узагальнень.

            Освітня реформа, яка тепер розпочата, якісно відрізняється від попередніх  спроб реформування тим, що держава заклала реальні передумови для змін в освіті. Зокрема, йдеться про підвищення кваліфікації вчителя, що передбачає навчання всіх педагогів, які працюватимуть у новій українській школі. Підтримка значним фінансовим ресурсом на придбання меблів, техніки, дидактичного матеріалу.

            Послідовне здобуття освіти можливе за дотримання принципів перспективності й наступності між суміжними ланками освіти, зокрема, між початковою і середньою, середньою і профільною.

            За реформуванням загальної середньої освіти оновлено структуру і змінено зміст освітнього процесу. Дедалі нагальнішим стає питання забезпечення цілісного розвитку особистості на всіх рівнях освіти.

Нова українська школа визначає побудову освіти на всіх її ланках з максимальним урахуванням індивідуальних особливостей (фізичних, психологічних, інтелектуальних) кожної дитини незалежно від її вікової групи.

Формула успішної Нової української школи містить такі ключові компоненти:

-          новий зміст освіти;

-          наскрізний зміст виховання;

-          педагогіка партнерства;

-          дитиноцентризм;

-          сучасне освітнє середовище.

Завершення навчального року спонукає мимоволі замислитися, які результати роботи свідчать про поліпшення і оновлення діяльності педагогічного та учнівського колективу. Лише неординарні  ідеї педагогів у школі і ефективність упровадження вами інновації дають змогу стверджувати, що учні зможуть легко адаптуватися до умов постійно змінюваного інформаційного світу. Оскільки якісно поліпшити роботу школи можуть лише ті вчителі, які є носіями перспективних концепцій. Поліпшити роботу школи можна завдяки створенню інформаційно-освітнього середовища. Це забезпечить умови для вільного обміну інформацією, швидкого доступу до неї всіх учасників освітнього процесу.

Учні ІІІ ступеня навчання нашої школи вважають сучасними тих  вчителів, які:

-          люблять свою професію;

-          навчаються впродовж життя;

-          володіють інформаційними технологіями;

-          використовують сучасні методи навчання;

-          знаходять підхід до кожного учня.

Школа постійно перебуває у процесі змін, зумовлених такими зовнішніми чинниками, як конкуренція, інновація, урядова політика, запити суспільства, що постійно зростають. Відповідно педагогічному колективу потрібно розробляти та впроваджувати нові стратегії та методи роботи. Адже сучасна школа – це школа, яка постійно й успішно просувається вперед у розвитку інноваційних педагогічних технологій, учителі якої прагнуть зростати у своїй професійності, підвищуючи у такий спосіб свою конкурентноздатність та отримуючи  моральне задоволення від особистісного зростання.

Запорука успішної діяльності нашої школи є ерудованість, сучасний світогляд, педагогічний такт і високо розвинені професійні якості всіх педагогів.

Місія педагогів – бути світлом, освітлювати дорогу для дітей.

Місія освіти – відкривати світ. Оскільки світ швидко змінюється, змінюватися повинні також і школа, і педагоги.

Педагогічний колектив закладу освіти у 2019/2020 н.р. продовжував працювати над проблемою «Розвиток ключових компетентностей учнів та їх підготовка до успіху в сучасних умовах життя, шляхом впровадження інформаційних техтологій.» 

На виконання Національної доктрини розвитку освіти, п.3 наказу Міністерства освіти і науки України №55 від 28.01.2005р. «Про запровадження звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів», наказу Міністерства освіти і науки України № 178 від 23.02.2005р. «Про затвердження примірного положення про порядок звітування керівників дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів перед педагогічним колективом та громадськістю» сьогодні проводиться звіт директора школи про діяльність закладу. Мета звіту:

- забезпечити прозорість, відкритість і демократичність управління   закладом освіти;

ознайомити громадськість з роботою, проведеною директором у 2019/2020 навчальному році;

стимулювати вплив громадськості на прийняття та виконання відповідних рішень у сфері управління;

-       посилити ресурс довіри батьків, спонсорів, громадських організацій.

Як директор школи, у своїй діяльності протягом звітного періоду я керувcя Статутом закладу освіти, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов'язками директора    школи,    законодавством    України,    іншими    нормативними    актами,    що регламентують роботу керівника закладу загальної середньої освіти.

Роботу школи організовано відповідно Державної програми «Освіта України XXI ст.., Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти», Концепції загальної середньої освіти, Концепції профільного навчання,   та інших нормативних і законодавчих актів центральних і місцевих органів влади.

На посаді директора працюю 14 років. Маю честь керувати творчим, працездатним учительським колективом — надійними, досвідченими, сумлінними працівниками. їх у школі 26. І всі вони - різні за віком, досвідом, темпераментом, ставленням до школи та дітей - потребують уваги, підтримки і допомоги, контролю й визнання своїх педагогічних здобутків, своєї неповторності.

У діяльності школи забезпечується прозорість, відкритість, демократичність управління. Важливою умовою успішної діяльності школи є чітке, конкретне планування  роботи закладу освіти. Воно забезпечує цілеспрямованість у роботі всіх підрозділів, створює умови для організації роботи педагогічного та учнівського колективів, раціонального використання часу. Плануємо проведення реальних і оптимальних заходів, які можна виконати і які забезпечують рівномірний ритм роботи школи протягом року.

Маємо стратегію розвитку  Шипинецького ЗНЗ І-ІІІ ступенів , план який охоплює: аналіз роботи школи за попередній період; визначення важливих завдань на новий період; зміни контингенту учнів і мережі класів; організаційно-педагогічні проблеми розвитку школи; головні напрямки вдосконалення освітнього процесу.   

Педагогічним колективом навчального закладу проведено певну роботу щодо збереження  і розвитку шкільної мережі. На початку 2019/2020 навчального року у школі було відкрито 13 класів, із них 1-4-х 4 класи, 5-9-х - 7 класів, 10-11 -2 класи. Мова навчання - українська. Станом на 02.09.2019 кількість учнів становила 237 осіб. Середня наповнюваність класів у 1-4-х класах складала 20,8 учнів, у 5-9-х класах 18,1  учнів, у 10-11-х класів 13,5 особ. Протягом року із навчального закладу вибуло 5 учнів у зв'язку зі зміною місця проживання, прибуло 6учнів. Кількість учнів на кінець навчального року становить -236 учнів.

-       

Протягом року навчальний заклад в основному був забезпечений кадрами. За штатним розкладом чисельність штатних одиниць становила:

-     вчителів - 26 особи;

-     обслуговуючий персонал 22 особи;

Педагогічні працівники мають кваліфікаційні категорії:

-«вчитель-методист» - 4,

«старший-вчитель» -8,

«спеціаліст вищої категорії» - 15,

        «спеціаліст першої категорії» -3

«спеціаліст другої категорії» -2

спеціаліст - 6

у закладі освіти протягом  2019/2020 навчального року працювало:  педагогів пенсійного віку - 2,

технічних працівників та спеціалістів пенсійного віку - 7.     

Плинність педагогічних кадрів протягом навчального року становила - 0 осі

У закладі освіти протягом 2019/2020 навчального року працювало:

     вчителів, що отримують пенсію по інвалідності III групи - 0 особа;

     педагогічних   працівників,   що   знаходяться  у  відпустці   по   догляду  за  дитиною   до досягнення нею віку, встановленого чинним законодавством - 1 особа.

     У своїй роботі прагну до спрощення управлінських функцій, частину яких делегую заступникам директора, головам методичних обєднань, творчим групам педагогів. Впроваджую передові форми й методи організації навчально-виховного процесу, орієнтую вчителів на підвищення їх професійного та методичного рівня.

Відповідно до Закону України "Про Національну програму інформатизації", Указів Президента України "Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні", "Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій",   пріоритетними напрямками діяльності навчального закладу в 2019/2020 навчальному році щодо впровадження нових освітніх технологій були:

     впровадження інформаційних та комунікаційних технологій у навчально-виховний процес;

     формування інформаційної культури учнів та педагогічних працівників, забезпечення  їх інформаційних потреб;

     удосконалення інформаційно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу;

     оптимізація освітнього менеджмента на основі використання сучасних інформаційних технологій  в управлінській діяльності;

     використання інформаційних технологій для розвитку дистанційного навчання.

Головна мета закладу освіти - надання нового підходу до інформатизації системи освіти, що передбачає виконання наступних складових:

     створення умов для оволодіння учнями та вчителями сучасними інформаційними  і комунікаційними технологіями;

     підвищення якості навчання завдяки використанню інформаційних ресурсів Internet;

     інтенсифікація навчального процесу й активізація навчально-пізнавальної діяльності учнів;

     створення умов для широкого впровадження нових інформаційних технологій в навчальний процес;

     підвищення ефективності управління навчальним закладом освіти.

 

Протягом 2019/2020 навчального року здійснено наступні заходи щодо інформатизації та комп'ютеризації закладу освіти:

       всіх кабінети  та класні приміщення підключені до мережі Internet;

     проведено роботу щодо створення в наступному навчальному році веб-сайту закладу освіти;

     організовано участь вчителя інформатики, заступника директора з навчально-виховної роботи у практичних семінарах щодо використання управлінських програмних комплексів, заповнення бази даних програми ІСУО;

     встановлено і використовувалося ліцензійне програмне забезпечення для вивчення курсу інформатики;

     організовано та проведено практичні семінари для самоосвіти вчителів-предметників "Користувач ПК" щодо використання комп'ютера;

     використовувалися в навчально-виховному процесі програмно-педагогічні електронні засоби з історії, географії, математики, фізики, природознавства, історії, правознавства;

     введено в практику роботи проведення уроків та позакласних заходів вчителів-предметників із використанням комп'ютерних технологій;

     приведено матеріальну базу та навчально-методичне забезпечення кабінету інформатики та кабінету інформаційних технологій у відповідність до нормативів, вимог та державних стандартів;                  

 

     У 2019//2020 навчальному році освітній  процес Шипинецького  ЗЗСО І-ІІІ ст. був організований відповідно до затверджених в установленому порядку освітньої програми,  навчального плану і річного плану роботи закладу.

        Відповідно до річного плану в грудні 2019 року та в травні 2020 року адміністрацією школи було здійснено аналіз виконання робочих навчальних планів і програм з навчальних дисциплін, під час яких враховувались їх особливості та результати різних видів контролю (фронтального, класно-узагальнюючого, тематичного), характеру контролю (попереднього, поточного, наступного).

        Освітня програма  закладу на 2019/2020 навчальний рік розроблено:

 для І ступеню – згідно  Типової освітньої програми для закладів загальної середньої освіти (1-4 класи), розробленої під керівництвом О.Я.Савченко, затвердженої Колегією Міністерства освіти і науки 22 лютого 2018 року, для 1-2 класів та Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти І ступеня, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 №407, для 3-4 класів;

     для  ІІ ступеню  – згідно Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеню, затвердженої наказом Міністерства  освіти і науки України від 20 квітня 2018 року №405;

для ІІІ ступеню – згідно  Типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 20 квітня 2018 року № 408 (для 10-11 класів).

        Навчальний план включає інваріантну складову, сформовану на державному рівні, та варіативну складову, в якій передбачено додаткові години на поглиблене вивчення предметів, на предмети та курси за вибором, спецкурси, факультативи.

       Предмети інваріантної та варіативної складової робочого навчального плану викладалися за державними програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України для використання  в закладах загальної середньої освіти  у 2019/2020 навчальному році. Під час перевірки були проведені співбесіди з вчителями, перевірено ведення класних журналів, оформлені підсумкові звіти.

        Результати перевірки показали, що виконання навчальних програм в 1-11-х класах у межах часу, відведеного робочим навчальним планом закладу освіти на навчальний рік на вивчення предметів (кількість годин за програмою та фактична кількість використаних годин) співпадає,  програмовий матеріал виконано за рахунок ущільнення ( у зв’язку з карантином проводилося дистанційне навчання), відхилень від змісту навчальних програм не виявлено:

·                    у 1-4-х класах навчальні програми з усіх предметів виконано повністю, відхилень від навчальних програм не виявлено;

·                    у 5-9-х класах навчальні програми з усіх предметів виконано, відхилень від навчальних програм не виявлено;

·                    у 10-11 класах навчальні програми з усіх предметів виконано, відхилень від навчальних програм не виявлено;

·                    обов’язкова кількість тематичних оцінок з усіх навчальних предметів, що визначена чинними навчальними програмами, дотримана, оцінювання рівня навчальних досягнень учнів за формою проведення було: усним, письмовим, різнорівневим тестуванням, практичною роботою відповідно до специфіки навчальних предметів;

·                    кількість обов’язкових лабораторних, практичних чи інших експериментальних робіт (дослідів), передбачених чинними програмами з навчальних предметів, дотримана;

·                    варіативна складова робочого навчального плану закладу освіти на 2018/2019 навчальний рік в цілому виконана.

        Кількість уроків розвитку зв’язного мовлення з української мови та літератури, зарубіжної літератури дотримана та узагальнена наказом по закладу.  Інваріантна і варіативна складові робочого навчального плану використані повністю. Вчителі забезпечили виконання вимог програми щодо: проведення контрольних, лабораторних, практичних, творчих робіт; оцінювання результатів навчальної діяльності учнів.

    У відповідності з річним планом, перевіркою адміністрації були охоплені всі навчальні предмети і всі вчителі. Директор та заступник директора проводили педагогічні спостереження за якістю викладання з наступним проведенням аналізу відвіданих уроків та висновками, побажаннями й рекомендаціями. Фронтально було перевірено стан викладання та рівень навчальних досягнень наступних предметів:

·                    І семестр – «Я досліджую світ» (1-2 класи), « Я у світі» (3-4 класи); образотворче мистецтво (5-7 класи).

      Протягом навчального року адміністрацією закладу здійснювався тематичний контроль за станом викладання навчальних предметів та рівнем навчальних досягнень учнів.

    У 2019/2020 навчальному році шкільний компонент майже був забезпечений навчальними програмами та навчальними підручниками, рекомендованими до використання у освітньому процесі Міністерством освіти і науки України:

1-4 класи — 169,

5-9 класи  145,

10-11 класи — 662.

    Бібліотечний фонд закладу становив:

·                    художньої літератури – 4789 екземплярів;

·                     педагогічної та методичної літератури, науково-пізнавальної літератури, довідкових видань - 130 екземплярів;

·                    літератури для позакласного читання - 96 екземплярів.

     Фонд підручників – 6925.

       Протягом навчального року впроваджувалися в освітній процес Державні стандарти початкової, базової і повної загальної середньої освіти. В закладі освіти у 2019/2020 навчальному році було організовано роботу щодо впровадження допрофільного та профільного навчання. Діяльність педагогічного колективу у даному напрямку здійснювалась шляхом створення системи спеціалізованої підготовки, зорієнтованої на індивідуалізацію навчання. З цією метою було введено додаткоі години для поглибленого вивчення окремих предметів:

5 класи  - допрофільна підготовка з української мови та історії України; 6-7 класи - з української мови; 8 класи з української мови та  хімії, 9-11 класи – з української мови.

    Протягом 2019/2020 навчального року була активізована робота з організації факультативів:

·                                         у 5 класах – факультативи «Казка як епічний жанр», «Індивідуальні заняття з математики»;

·                                         у 6 класі – факультативи «Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе», «Індивідуальні заняття з математики»,  «Індивідуальні заняття з трудового навчання»; 

·                                         у 7  класі  –-  «Індивідуальні заняття з німецької  мови»;

·                                         у 8-А класі - «Індивідуальні заняття з математики», «Індивідуальні заняття з біології»;

·                                         у 8-Б класі факультатив «Екологія (аутекологія) рослин», «Індивідуальні заняття з німецької мови»;

·                                         у 9 класі –  «Індивідуальні заняття з німецької мови»;

·                                         у 10 класі -  факультатив «Фінансова грамотність», «Індивідуальні заняття з англійської мови»,  «Індивідуальні заняття з біології»;

·                    у 11 класі -     «Індивідуальні заняття з англійської мови», «Індивідуальні заняття з хімії»,  «Індивідуальні заняття з німецької  мови», «Індивідуальні заняття з біології»,  «Індивідуальні заняття з історії України».

       Курси за вибором:

·         5 класи –  «Розвиток мовлення»;

·         6 клас – «Фінансово грамотний споживач», « Навчання ситуативного спілкування»;

·         7  клас – «Зелена архітектура шкільного подвіря»;

·         10 клас – «Досліджуємо історію України».

Курси за вибором та факультативи викладалися за державними програмами.

       З метою створення умов для підвищення якості організації профільного навчання в закладі освіти проведено наступні управлінські дії, а саме:

·                    визначено та поставлено завдання перед педагогічним колективом, психологом та адміністрацією стосовно питання профілізації;

·                    визначено зміст та етапи роботи з цілеспрямування освітнього  процесу та сприяння профілізації через інтерактивні методи діяльності;

·                    визначено творчу групу вчителів для роботи з обдарованими учнями;

·                    визначено коло відповідальних за виконання управлінських рішень (методичні обєднання, класні керівники, психолог, адміністрація);

·                    визначено термін виконання управлінського рішення;

·                    здійснено аналіз діяльності педагогічного колективу щодо створення умов для розвитку профільних інтересів учнів за такими напрямками:

-                     організація роботи вчителя на уроці стосовно розвитку профільних інтересів учнів (організаційна та методична діяльність);

-                     організація внутрішкільного контролю з питання профільного навчання;

-                     складено графік відвідування профільних курсів та курсів за вибором вчителями школи.

     У закладі проведено ряд організаційно-методичних та управлінських заходів щодо забезпечення профілізації старшої школи, а саме:

·                    діагностика створення профільних класів;

·                    оформлено карти класів за результатами попереднього психолого-педагогічного спостереження за схильностями учнів до того чи іншого напрямку;

·                    проведено психологічною службою школи діагностику профільних інтересів учнів 9 класу за допомогою тестів;

·                    вивчено та проаналізовано освітні запити батьків за допомогою анкет;

·                    проаналізовано кадровий склад Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ст.

       На підставі проведених заходів складено перспективний план переходу старшої школи на профільне навчання з урахуванням освітніх потреб, нахилів та здібностей учнів, створено умови для навчання старшокласників відповідно до їхнього професійного самовизначення.

       Протягом навчального року вдосконалювалася система оцінювання навчальних досягнень учнів, як засобу гуманізації освіти. З урахуванням особливостей викладання навчальних предметів було визначено доцільність поточного оцінювання, основними видами оцінювання навчальних досягнень учнів з навчальних предметів у 3-11 класах було тематичне і підсумкове, в 1-2-х класах - вербальне .

       У 2019/2020 навчальному році освітній процес було спрямовано на інтелектуальний, соціальний і фізичний розвиток кожної дитини, як особистості, здатної самостійно мислити і творчо діяти, використовувати знання в нестандартних ситуаціях.

       Систематично здійснювався моніторинг навчальних досягнень учнів школи з метою запровадження профільного навчання, поглибленого вивчення окремих предметів.

       За підсумками 2019/2020 навчального року із 236 учнів 1-11 класів:

-                     46 учнів 1-2-их класів - вербальне оцінювання;

-                     186  учнів  3-11-х класів - атестовані;

-          231  учень  - переведено до наступного класу;

-          21  учень - нагороджено похвальними листами «За високі досягнення у навчанні»;

-                     27  учнів закінчили 9 клас;

-         1  учениця одержала  свідоцтва з відзнакою – Арійчук Діана;

-    5 учнів закінчили 11 клас.

         За підсумками навчального року із 186 атестованих учнів 3-11 класів закладу, закінчили навчальний рік на високому і достатньому рівнях -  74 учні, що складає 39,8% від загальної кількості, з них 22 учні (11,8%) - на високому рівні.

              За результатами навчального року учні 3-11 класів мають належний рівень навчальних досягнень, що відповідає вимогам навчальних програм з усіх предметів, тобто було досягнуто запрограмованого результату, а саме:



 

 

 

Моніторинг навчальних досягнень учнів

Шипинецького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів

за 2019/2020 н.р.

 

Клас

Високий рівень

Достатній рівень

Середній рівень

Початковий рівень

Якість знань

Середній бал

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

 

 

3

4

17,4

9

39,1

7

30,4

3

13,1

56,5

7,6

4

4

26,7

6

40

5

33,3

-

-

66,7

8,7

5-А

4

30,8

5

38,4

4

30,8

-

-

69,2

9,4

5-Б

2

13,3

4

26,7

5

33,3

4

26,7

40,0

8,0

6

3

20

4

26,7

7

46,7

1

6,6

46,7

8,9

7

-

-

2

10,0

15

75,0

3

15,0

10,0

7,7

8-А

2

11,8

6

35,3

9

52,9

-

-

47,1

8,8

8-Б

-

-

1

6,7

13

86,6

1

6,7

6,7

7,1

9

1

3,7

8

29,6

16

59,2

2

7,5

29,6

7,9

10

2

9,5

5

23,8

8

38,1

6

28,6

33,3

7,5

11

-

-

2

40,0

3

60,0

-

-

40,0

8,2

Всього

22

11,8

52

27,9

92

49,5

20

10,8

40,5

8,2

 

 

 

Моніторинг навчальних досягнень

Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів

(за предметами)

2019/2020 н.р.

 

Предмет

Рівень навчальних досягнень

Якість знань

Високий

Достатній

Середній

Початковий

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

К-сть

%

Українська мова

21

14,2

72

48,6

48

32,4

7

4,7

62,8

Українська література

36

24,3

75

50,7

32

21,6

5

3,4

75,0

Зарубіжна література

36

24,3

79

53,4

28

18,9

5

3,4

77,7

Іноз. мова (англ.)

35

24,5

57

39,9

40

28,0

11

7,6

64,3

Іноз. мова

(нім.)

19

22,6

44

52,4

21

25,0

-

-

75,0

Історія України

35

23,6

73

49,3

36

24,4

4

2,7

72,9

Всесвітня історія

21

20,0

55

52,4

25

23,8

4

3,8

72,4

Правознавство

5

18,5

19

70,4

3

11,1

-

-

88,9

Громадянська освіта

8

38,1

7

33,3

4

19,0

1

4,6

71,4

Математика

9

18,7

18

37,5

20

41,7

1

2,1

56,2

Алгебра

8

8,0

23

23,0

67

67,0

2

2,0

31,0

Геометрія

9

9,0

21

21,0

68

68,0

2

2,0

30,0

Фізика

12

11,5

30

28,5

62

59,0

1

1,0

30,5

Астрономія

2

40,0

3

60,0

-

-

-

-

100

Природознавство

10

35,7

12

42,9

6

21,4

-

-

78,6

Біологія

21

17,5

58

48,4

37

30,8

4

3,3

65,8

Географія

23

19,2

64

53,3

33

27,5

-

-

72,5

Хімія

16

15,2

48

45,7

41

39,1

-

-

60,9

Мистецтво

39

66,1

18

30,5

2

3,4

-

-

96,6

Музичне мистецтво

63

100

-

-

-

-

-

-

100

Образотворче мистецтво

49

77,8

14

22,2

-

-

-

-

100

Інформатика

49

33,1

69

46,6

28

18,9

2

1,4

79,7

Трудове навчання

133

89,7

14

9,3

1

1,0

-

-

99,3

Основи здоров’я

82

67,2

38

31,2

2

1,6

-

-

98,4

Фізична культура

72

48,7

53

35,8

14

9,5

1

1,0

84,4

Захист Вітчизни

14

53,8

10

38,5

2

7,7

-

-

92,3

 

 



        За підсумками навчального року з 186 атестованих учнів 3-11-х класів закладу  закінчили навчальний рік на високому і достатньому рівнях – 74 учні в порівнянні з 2018/2019 навчальним роком різниця по рівнях навчальних досягнень учнів закладу освіти складає до 1%

         Свідченням ефективності методичної роботи є якісні показники навчання і виховання дітей. Високі знання протягом року показували учні таких класів: 5-А (кл. керівник Майданська С.П.),  6 класу (кл. керівник Грудей А.М.), 8-А (кл. керівник Кирилюк О.)

 

Список учнів

Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів,

які нагороджені Похвальними листами

2019/2020 н.р.

 

№з/п

Прізвище та ім’я учня

Клас

  1.  

Богайчук Артем

3

  1.  

Рибакова Ірина

3

  1.  

Угринчук Христина

3

  1.  

Шегда Максим

3

  1.  

Григорій Аріана

4

  1.  

Кадар Анна

4

  1.  

Семенчук Надія

4

  1.  

Смірнова Владислава

4

  1.  

Козачук Назар

5-А

  1.  

Либюк Микола-Сава

5-А

  1.  

Майданська Наталія

5-А

  1.  

Миронюк Юлія

5-А

  1.  

Дячук Нестор

5-Б

  1.  

Лакуста Юрій

5-Б

  1.  

Зайцева Надія

6

  1.  

Михайлик Василь

6

  1.  

Оленюк Артем

6

  1.  

Бодянчук Анна

8-А

  1.  

Ілюк Владислава

8-А

  1.  

Грушка Максим

10

  1.  

Пройдаков Олег

10

 

         Відповідно до вимог наказу Міністерства освіти і науки України від 10.07.2019 № 955, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.08.2019 за №852/33823, «Про внесення змін до наказу міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 року №8, наказу Шипинецького ЗЗСО І-Ш ст. від 30.08.2019 №142  «Про організацію навчання учениці   за індивідуальною формою (педагогічний патронаж)» та заяви батьків  учениці,  з метою забезпечення рівного доступу до якісної  освіти у 2019/2020 навчальному році індивідуальним навчанням охоплено 1 ученицю  закладу:

·                    Адамюк Вікторія, учениця 6 класу, з тижневим навантаженням 14 годин – з 02.09.2019 р. до кінця навчального року.

     Учениця  має статус «Дитина-інвалід».

      Навчання Адамюк Вікторії організоване за Висновком про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 18 квітня 2019 року №28, за яким Адам’юк Вікторія, учениця 6 класу, за станом здоров’я не може  відвідувати навчальний заклад і навчається за програмою для дітей з інтелектуальними порушеннями.

За результатами перевірки виявлено наступне:

·                    індивідуальне навчання було організовано за бажанням учениці та її матері  відповідно до заяви,  висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини;

·                    було створено оптимальні умови для здобуття необхідного освітнього рівня відповідно до індивідуальних здібностей, можливостей та стану здоров’я учня;

·                    індивідуальне навчання здійснювалося педагогічними працівниками, які мали відповідну педагогічну освіту;

·                    розклад занять з ученицею було погоджено з матір’ю та  і затверджено директором закладу;

·                    вчителями були розроблені індивідуальні програми, складено календарно-тематичне планування відповідно до чинних навчальних програм з кожного предмету, в яких було визначено зміст та обсяг матеріалу, що підлягав вивченню та засвоєнню;

·                    облік проведених занять фіксувався у журналі загального зразку для індивідуальних занять;

·                    дирекцією закладу були розроблені Освітня програма.

         На початку 2019/2020 навчального року була визначена кількість годин для організації індивідуального навчання для учениці відповідно до кількості предметів інваріантної складової навчального плану даного класу. Навчання Адамюк Вікторії  здійснювалося за індивідуальними навчальними планами, складеними на основі навчального плану з навчанням українською мовою для дітей з інтелектуальним порушенням.

         Оцінювання навчальних досягнень учениці здійснювалося вчителями відповідно до Критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти. Тематичні, семестрові та річні бали навчальних досягнень учнів перенесено до класного журналу. Освітня  програма та плани учениці, яка знаходилися на індивідуальному навчанні у 2019/2020 навчальному році,  в основному, виконані.

     На виконання річного плану роботи закладу освіти протягом листопада-грудня 2019/2020 навчального року адміністрацією закладу вивчався стан викладання образотворчого мистецтва (5-7 класи), та рівень навчальних досягнень учнів 5-7-х класів з метою отримання інформації для педагогічного аналізу, вивчення рівня самоосвітньої компетенції учнів та вчителыв, організації діагностико-корекційної роботи, створення сприятливих умов для творчого розвитку педагогічної майстерності вчителів та оптимальних умов для підвищення пізнавальної активності учнів.

    Результати контролю узагальнено в наказі від 21.12.2019 р. № 241 «Про стан викладання образотворчого мистецтва» .

Рівень знань учнів наступний:

Образотворче мистецтво

Клас

Всього

учнів

Якість знань

Високий

рівень

%

Достатній

рівень

%

Середній

рівень

%

Початковий

рівень

%

5-А

13

100,0

12

92,3

1

7,7

-

-

-

-

5-Б

15

100,0

10

66,6

5

33,3

-

-

-

-

6

15

100,0

14

93,3

1

6,7

-

-

-

-

7

22

95,4

14

63,7

7

31,8

1

4,5

-

-

 

      У 2019/2020 навчальному році педагогічний колектив закладу освіти згідно з принципами й положеннями нормативних і директивних документів про освіту, рекомендаціям Департаменту  освіти і науки  продовжував  працювати над реалізацією методичної проблеми: «Розвиток ключових компетенцій учнів та їх підготовка до успіху в сучасних умовах життя, шляхом використання інформаційних технологій ».

         Методична робота з педагогічними працівниками була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту»,  положень Національної доктрини розвитку освіти України у XXI столітті, відповідно до Положення про загальноосвітній навчальний заклад.

        Зміст методичної роботи у закладі   та її організація відображено в розділі річного плану школи «Організація роботи з підвищення педагогічного, методичного та фахового рівня педагогічних працівників» та в наказі по закладу освіти від 06.09.2019 № 161 «Про організацію і проведення методичної роботи з педагогічними кадрами у 2019/2020 навчальному році».

        Методична робота педколективу була спрямована на створення оптимальних умов для підвищення професійної кваліфікації вчителів, передбачала систематичну колективну, групову та індивідуальну діяльність, яка сприяла підвищенню рівня науково-методичної і фахової компетентності педагогічних працівників школи, впровадження в практику досягнень педагогічної науки, інноваційних освітніх технологій, передового досвіду, а саме:

·                    створення умов для розвитку інноваційної діяльності, експериментальної роботи, педагогічної ініціативи вчителів для забезпечення рівного доступу кожної дитини до якісної освіти та отримання повної загальної середньої освіти на рівні Державних стандартів;

·                    оновлення освітнього  процесу шляхом активного впровадження інноваційних технологій та поглиблення науково-теоретичної роботи; підвищення професійної компетентності вчителів;

·                    інформаційне забезпечення педагогічних працівників з питань педагогіки, психології, фахових дисциплін, оволодіння технологіями пошуку і опрацювання необхідної інформації в Інтернеті та залучення вчителів до використання інформаційних ресурсів;

·                    сприяння виробленню у вчителів умінь і навичок самостійної методичної роботи з метою безперервного підвищення кваліфікації та вдосконалення педагогічної майстерності.

         Робота над єдиною методичною проблемою підняла на більш високий рівень теоретичну підготовку кожного вчителя, надала чіткості, цілеспрямованості практичним заходам з різними категоріями вчителів, активізувала форми методичної роботи.

        У 2019/2020 навчальному році основними формами методичної роботи з педагогічними працівниками школи були: педагогічна рада, методична рада, методичні об’єднання вчителів-предметників, методичне об’єднання класних керівників, інструктивно-методичні наради, психолого-педагогічні читання, творчі групи, самоосвіта.

       Структура методичної роботи складалася із методичної ради (голова - Пілат Н.М., заступника директор школи) та 4 методичні обєднання вчителів-предметників, а саме:

·                    вчителів суспільно-гуманітарного циклу «Відродження» (керівник Суляк Н.Я., вчитель німецької мови);

·                    вчителів природничо-математичного циклу «Еврика» (керівник Березка Л.В., вчитель біології);

·                    вчителів початкових класів «Барвінок» (керівник Лакуста Н.А., вчитель початкових класів);

·                    класних керівників «Сузір’я надії» (керівник Цікал М.Д.,класний керівник 5-Б класу).

       Робота над єдиною науково-методичною проблемою педагогічного колективу організовувалася у творчих групах, педагогічних майстернях. Кожний структурний підрозділ працював над науково-методичною проблемою в межах загальної проблеми закладу, на підставі Положення про методичну роботу закладу освіти та передбачав колективні, групові та індивідуальні форми роботи.

         Важливим чинником підвищення ефективності освітнього процесу та дієвим колегіальним органом школи виступала педагогічна рада. Згідно з річним планом протягом 2019/2020 навчального року були проведені засідання педагогічної ради з порядком денним:

- про підсумки  роботи закладу освіти у 2018/2019 н.р.;

- НУШ:очікування та результати;

 - про стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів початкової школи з  предметів «Я досліджую світ» (1-2 класаи) та « Я у світі» 3-4 класи);

- про адаптацію учнів 5 класів до навчання у школі ІІ ступеню;

- про ефективні прийоми виховання національної свідомості учнівської молоді через Концепцію НУШ;

    - про результати навчальних досягнень учнів та відвідування за І семестр 2019/2020 н.р.;   -  про стан викладання індивідуального навчання (педагогічного патронажу).

         Протягом 2019/2020 навчального року методична рада засідала 3 рази, на засіданнях ради розглядалися питання згідно з річним планом роботи, а саме:
- про вдосконалення професійної майстерності педагогічних працівників, результативності та якості освітнього  процесу шляхом впровадження інноваційних технологій;

- про підсумки І (шкільного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад                            з навчальних предметів. Підготовка учнів до участі у ІІ (районному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів;

- про результати проведення діагностики творчого потенціалу учнів у процесі викладання базових дисциплін і в позакласній роботі;

- Про хід атестації вчителів у 2019/2020 навчальному році;

- Про підсумки методичної роботи педагогічного колективу за І семестр 2019/2020 навчального року;

- Про підсумки внутрішкільного контролю за станом викладання навчальних предметів та виконання програм за І семестр 2019/2020 навчального року;

-- моніторинг навчальних досягнень учнів за І семестр навчального року.

. Всі засідання методичної ради пройшли на середньому рівні, змістовними були доповіді, вироблені методичні рекомендації.

        На засіданнях МО вчителів-предметників обговорювалися організаційні та тематичні питання згідно із затвердженими планами роботи на навчальний рік. Документація з питань методичної роботи МО вчителів-предметників оформлена та зберігається у методичному кабінеті.

        Протягом навчального року у закладі були створені необхідні умови для підвищення теоретичного професійного рівня кожного члена педагогічного колективу. Враховуючи науково-методичні проблеми педагогічного колективу та МО, кожен вчитель обрав власну методичну проблему, над якою працював, впроваджуючи її в практику роботи та вдосконалюючи свою майстерність. Теоретичні роботи, конспекти відкритих уроків, позакласних заходів, кращі роботи учнів зібрані в індивідуальні папки системи роботи вчителів, які знаходяться в методичному кабінеті. Значна увага приділялась оволодінню інноваційними формами та методами навчання, компетентному підходу до викладання навчальних предметів, вивченню та застосуванню нових навчальних планів, програм, підручників, посібників тощо, удосконаленню форм роботи по запровадженню нетрадиційних форм і методів організації освітнього  процесу, новітніх освітніх технологій та передового педагогічного досвіду. Протягом навчального року в методичному кабінеті постійно функціонувала виставка педагогічних знахідок вчителів закладу, тісний зв’язок підтримувався протягом року із шкільною бібліотекою щодо ознайомлення з новинками психолого-педагогічних та фахових видань.

        На початку навчального року було здійснено аналіз якісного складу педагогічного колективу та визначені напрямки роботи кожного підрозділу щодо підвищення педагогічної майстерності та фахового рівня вчителів.

           Протягом 2019/2020 навчального року були створені необхідні умови для підвищення теоретичного професійного рівня на курсах підвищення кваліфікації вчителів-предметників при ІППОЧО. За листом-замовленням на 2019  рік було заплановано проходження курсів підвищення кваліфікацій вчителями-предметниками.

   У 2019/2020 навчального року пройшли курси  6 вчителів.

    За підсумками проходження курсів підвищення кваліфікації вчителі виступали з доповідями на засіданнях МО вчителів-предметників, готували доповіді для педагогічних читань. Вчителі вищої категорії отримали індивідуальні завдання підготувати виступи за науково-методичною тематикою, над якою працює педагогічний колектив. Проводилося теоретичне вивчення та практичне дослідження окремих педагогічних проблем і створення на цій основі нового або вдосконалення наявного досвіду.

        Вчителі, які атестувалися в 2019/2020 н. р., своєчасно пройшли курси підвищення кваліфікації. План  курсів підвищення кваліфікації за 2019/2020 навчальний рік в закладі освіти виконано.

     Для стимулювання творчого професійного росту вчителів широко використовувалася можливість атестації педагогічних кадрів. У 2019/2020 навчальному році було атестовано 7 педагогічних працівників в черговому порядку,  саме:

·                    Березку Л.В.., вчителя біології та природознавства; керівника гуртка;

·                    Винничук Г.І.,  вчителя початкових класів;

·                    Грудея А.М., вчителя фізичної ку4льтури та Захисту Вітчизн, керівника гуртка;

·                    Давиденко К.В., зав. бібліотекою;

·                    Кирилюк О.І., вчителя основ здоров’я та хімії;

·                    Михайлик Л.В., практичного психолога;

·                    Рощук І.М., вчителя математики та фізики.

       За результатами атестації:

·                    відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії» -  3 вчителям;

·                     відповідність раніше присвоєному педагогічному званню «вчитель-методист» - 1 вчителю;

·                    присвоєння педагогічного звання «старший вчитель» - 1 вчителю;

·                    присвоєння педагогічного звання « вчитель-методист» - 1 вчителю;

·                    присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» - 1 вчителю;

·                    присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст І категорії» - 1 вчителю;

·                    присвоєння 8 тарифного розряду - 1 педагогічному працівнику;

·                    присвоєння 12 тарифного розряду - 2 керівникам гуртків.

        Результати атестації продемонстрували обізнаність вчителів з питань нормативних документів, навчально-методичного забезпечення предмету, який викладається, ведення шкільної документації, психолого-педагогічній та методичній літературі, нових освітніх технологіях та системах щодо організації навчально-виховного процесу.

         Атестаційна комісія підготувала узагальнений висновок про педагогічну та методичну діяльність кожного вчителя, що атестувався, склала протоколи оцінювання системи і досвіду роботи. Підсумки атестації педагогічних працівників школи у 201/2020 навчальному році відображено у наказі.

     З метою обміну досвідом роботи та підвищення педагогічної майстерності в кожному  МО протягом року було організовано взаємовідвідування уроків та предметні тижні. Але слід відзначити, що методичний рівень цих уроків в більшості був середнім. Окремі вчителі змогли продемонструвати свої методичні знахідки та цікаві прийоми і форми роботи. Проведені відкриті уроки мали нетрадиційну форму організації навчання учнів. Особливо активно та результативно були проведені тижні німецької мови, інформатики, основ здоров’я.

   Аналіз стану методичної роботи у 2019/2020  навчальному році закладі дає підставу вважати, що процес реалізації педагогічним колективом загальношкільної методичної проблеми здійснювався на належному науково-теоретичному та методичному рівні. Проте є ще важливі питання, на розв’язання яких мають бути спрямовані зусилля педагогічного колективу в наступному навчальному році.

     У зв’язку з практичною спрямованістю навчання продовжено роботу щодо оснащення необхідним сучасним обладнанням та навчально-методичним забезпеченням навчальних кабінетів школи.

      Головною метою Концепції розвитку закладу освіти є творча особистість, індивідуальна робота з обдарованими дітьми. На підставі річного плану роботи Шипинецького  ЗЗСО І-ІІІ ст., наказу від 02.09.2019 № 149 «Про організацію роботи з обдарованими дітьми»  у вересні 2019 року було сплановано систему заходів щодо роботи з обдарованими дітьми та талановитою молоддю закладу, поновлено банк об’єктивних даних про обдарованих та здібних учнів школи.

      В Шипинецькому  ЗЗСО І-ІІІ ст. було проведено відповідну роботу, а саме:

·         вивчено загальні та спеціальні методики й програми з метою виявлення, розвитку та підтримки обдарованих та здібних дітей;

·         до  навчального плану було введено факультативи та курси за вибором.

Курси  за вибором та факультативи викладаються за державними програмами.

    У річний план роботи внесено розділ «Робота з обдарованими учнями» призначено координатора відповідального за роботу з обдарованими дітьми – Кирилюк О.І., вчителя  основ здоров’я та хімії.

   Робота шкільного колективу проводилась за програмою виявлення та підтримки талановитої молоді, створення умов, необхідних для розвитку індивідуальності та неординарних здібностей учнів, вона має свої позитивні результати.

Список переможців ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад

з основ наук

Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ступеніву 2019/2020 н.р.

 

Предмет

ПІБ

Клас

Місце

Вчитель

Укр. мова та

література

Бодянчук Анна *

Гуцуляк Злата

8-А

ІІ

ІІІ

Войценко М.І.

Цікал М.Д.

Математика

Пройдаков Олег

 

10

ІІ

Арійчук Є.В.

 

 

Зарубіжна література

Бодянчук Анна*

 

8-А

 

ІІ

Пілат Н.М.

Історія

Ілюк Владислава*

8-А

І

 

Кулик С.І.

Хімія

Оробець Олег *

8-А

ІІ

Кирилюк О.І.

Фізика

Лешанич Серафім

7

ІІІ

 

Рощук І.М.

Трудове навчання

Максимюк Вадим

8-А

ІІІ

Мар’янчук М.С.

Мовно-літературний конкурс ім. Т.Шевченка

Бодянчук Анна

Гуцуляк Злата

8-А

10

ІІ

ІІІ

Войценко М.І.

Цікал М.Д.

Конкурс знавців укр. мови ім. П. Яцика

Шегда Максим

Бодянчук Анна

 

3

8-А

 

ІІІ

І

 

 

Григоряк Н.В.

Войценко М.І

 

 

* учасник ІІІ етапу                 

Учні зайняли призові місця: обласний етап Всеукраїнського збору юних зоологів-тваринників  – ІІ місце (учениця 8-А класу Бодянчук А., вчитель Березка Л.В,.), обласний конкурс юних істориків (учениця 8-А класу Ілюк В., вчитель Кулик С.І.), Всеукраїнська Інтернет-олімпіада – ІІІ ступень ( учні 10 класу – Кучмай О., Гуцуляк З., Кефа Є., Кренц К., учень 8-А класу – Орлецький Ю., вчитель Гуцуляк Т.Я.) 38 учнів закладу були учасниками Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру», з них: відмінний результат показали 14 учнів, добрий – 19 учнів. Учні Шипинецького ЗЗСО І-ІІІ ст. були учасниками гри «Соняшник»: 24 учасники, з них – 19 одержали Дипломи І-ІІІ ступенів.

       Творчо працюють з обдарованими  дітьми вчителі: Войценко М.І., Цікал М.Д., Березка Л.В., Арійчук Є.В,, Кирилюк О.І., Кулик С.І., Пілат Н.М., Рощук І.М., Гуцуляк Т.Я., Грекул І.І.

     Заступник директора з НВР  Пілат Н.М. протягом року в  системі і цілеспрямовано надавала тематичні консультації з методичної роботи та за фахом, проводилася індивідуальна робота з молодими вчителями,  надавалися практичні  поради  з виховної роботи з класом, з  проблем календарного планування, проведення   предметних тижнів.

     Адміністрацією закладу було організовано, погоджене, цільове і системне відвідування уроків, спрямоване на глибоке вивчення змісту та методики проведення  уроків, виховних заходів. На основі колективної думки готувався узагальнений аналіз відвіданих уроків, результатів праці, в основі цього - синтез найбільш суттєвих позитивних і негативних тенденцій, домінуючих у освітньому  процесі, вироблення рекомендацій щодо подальшого розвитку перших і усуненню других.

     Проблеми методичної роботи мають розв'язуватись на шляху пошуку не тільки нового змісту, форм і методів цієї роботи, але й нового погляду на особистість вчителя - методику високого інтелекту, культури, творчої  наснаги

     Та поряд з позитивним у роботі з обдарованими та здібними дітьми є певні недоліки:

·                    недостатньо ефективна та якісна підготовка учнів до районних та обласних олімпіад та турнірів;

·                     не досить ефективно працюють гуртки та факультативи;

·                    недостатньо проводиться робота вчителів-предметників щодо залучення здібних та обдарованих дітей до участі в науково-дослідницькій роботі Малої академії наук;

·                    несистематично проводиться позакласна робота з предметів: вікторини, конкурси, КВК, інтелектуальні ігри тощо;

·                    не досить організовано проводяться предметні тижні МО вчителів-предметників.

      У зв’язку з практичною спрямованістю навчання продовжено роботу щодо оснащення необхідним сучасним обладнанням та навчально-методичним забезпеченням навчальних кабінетів школи. В закладі  функціонують 27 навчальних кабінетів, з них: 5 кабінетів початкової школи, 13 предметних кабінетів, 1 комбінована майстерня, 1 спортивна зала. Кабінети відповідають нормативним та санітарно-гігієнічним вимогам, Положенню про навчальні кабінеті загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.07.2004 № 601, а саме:

·                     естетичний вигляд кабінету;

·                     відповідність навчально-матеріальної бази сучасним вимогам; навчально-методичне забезпечення кабінету;

·         систематизація та каталогізація матеріалу;

·                     наявність інформаційного забезпечення;

·                    національне виховання;

·                    організація безпеки життєдіяльності;

·                    готовність до переходу на новий зміст і структуру навчання (профільне навчання);

·                    мова ведення документації;

·                    наявність паспорту навчального кабінету;

·                    перспективний план поповнення кабінету обладнанням.

     В кабінетах вчителями та батьками зроблені капітальні та ґрунтовні поточні ремонти, після яких кабінети набули новий естетичний вигляд, відповідають сучасним вимогам. Окрім того, кабінети забезпечені навчально-методичною літературою, в достатній кількості матеріалами для реалізації практично-дійової і творчої складових змісту навчання, матеріалами для індивідуальної підготовки вчителя до занять та підвищення його науково-методичного рівня. В кожному кабінеті представлені творчі роботи учнів, матеріали до контрольних, різнорівневий дидактичний матеріал, постійні та динамічні експозиції тощо.

      План заходів щодо організації методичної роботи в школі протягом 2019/2020 навчального року був виконаний на 85 %. Формально ставляться до  методичної роботи голови методичних об’єднань.

     Оформляють лише документацію та розглядають нормативні документи.

Не повністю реалізовуються плани проведення предметних тижнів ШМО.

Не покращилася  робота щодо висвітлення питань в періодичній та фаховій літературі.  Недостатньо результативною є робота з обдарованими дітьми.

Недостатня робота з організації вивчення та узагальнення ППД вчителів школи та району.

 

На виконання Закону України «Про освіту», Указів Президента України від 25.06.2013 №344/2013 «Про національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», від 18.05.2019 №286/2019 «Про стратегію національно-патріотичного виховання», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 №988-р, розпорядження Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 № 56 «Про затвердження плану заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року», наказів Міністерства освіти і науки України від 31.10.2011 №1243 «Про Основні орієнтири виховання учнів  1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України», від 08.04.2016 № 405 «Про затвердження плану заходів Міністерства освіти і науки щодо протидії торгівлі людьми на період до 2020 року», від 02.10.2018 № 1047 «Методичні рекомендації щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами», листів Міністерства освіти і науки України від 18.05.2018 № 1/11-5480 «Методичні рекомендації щодо запобігання та протидії насильству», від 29.01.2019 № 1/19-881 «Рекомендації для закладів освіти щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» від 18 грудня 2018 р. № 2657-VIII, від 27.06.2019 № 1/9-414 «Деякі питання щодо створення у 2019/2020 н.р. безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок», розпоряджень Чернівецької обласної державної адміністрації від 03.01.2019 №5-р «Про затвердження регіонального плану заходів щодо реалізації норм положень Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» на 2019 рік», від 26.04.2019 №426-р «Про заходи з відзначення у 2019 році в Чернівецькій області Дня пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України», «Стратегії виховання особистості в системі освіти Чернівецької області на 2016-2025 роки», затвердженої рішенням колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 15.04.2016 №1/2, Комплексної програми підвищення якості національно-патріотичного виховання дітей та молоді Чернівецької області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням 12-ї сесії обласної ради VII скликання від 24.03.2017 №9-12/17, наказу Департаменту освіти і науки від 11.07.2019 № 334 «Про затвердження плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти», розпорядження Кіцманської міської ради від 12.08.2019 № 251-р «Про організацію виховної роботи в освітніх закладах у 2019/2020 навчальному році» та плану  закладу на 2019/2020 навчальний  рік  у школі була організована виховна робота, яка була спрямована на впровадження в навчально-виховний процес виховної теми закладу «Особливості впровадження інноваційно-превентивних технологій у виховний процес школи з метою формування соціально-активної особистості». Реалізуючи цю тему, педагогічний колектив спрямував роботу  на проведення корекційно-розвивальної роботи  з дітьми, залучення кожного учня до участі в різних сферах діяльності на основі його нахилів та здібностей, організації змістовного позаурочного дозвілля.

Протягом 2019/2020 н.р. було проведено ряд виховних заходів, підпорядкованих виховній проблемі школи. При проведенні виховних заходів з усіх напрямків роботи класні керівники використовували різні інтерактивні технології, моделювали реальні життєві  ситуації, здійснювали виховну діяльність у відповідності до наступних ключових напрямів:

-          Виховання патріотизму

-          Громадянське виховання

-          Превентивне виховання

-          ціннісне ставлення до себе;

-          ціннісне ставлення до сім'ї, родини, людей;

-          ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави;

-          ціннісне ставлення до праці;

-          ціннісне ставлення до природи;

-          ціннісне ставлення до культури і мистецтва.

Також на початку навчального року було створено банк даних дітей, які потребують особливої уваги, опіки, складено соціальні паспорти класів, школи, вивчено стан охоплення учнів у гуртках, секціях у позаурочний час, проведено роботу по залученню учнів до них. Протягом року виявлено і проведено роботу з учнями, схильними до бродяжництва, та які схильні до правопорушень. З ними практичним психологом проводилась психолого-педагогічна корекційна робота.

Питання виховної  роботи  розглядались на засіданні педагогічної ради, зокрема «Ефективні прийоми виховання національної свідомості учнівської молоді через концепцію НУШ» (протокол №4 від 14.01.2019).

            Методична робота  з проблем виховання була спрямована на вивчення й упровадження інноваційного підходу до виховання, на розвиток творчої активності педагогів, підвищення професійної компетентності, відповідальності, постійне удосконалення навичок самостійної роботи  класного керівника  надання їм кваліфікованої допомоги. Протягом 2019/2020 навчального року  відбулися засідання методичного об’єднання класних керівників («Організаційно-методичні аспекти роботи на новий навчальний рік», «Формування адаптивності, почуття власної гідності, самостійності учнів як запорука їх успішної соціальної інтеграції», «Впровадження проектних технологій у виховному процесі»), на яких визначені основні напрямки  та   завдання   методичної  та  корекційно - виховної роботи   на 2019/2020 навчальний рік.

Пріоритетними у виховній роботі, в даний час, стали національні та патріотичні мотиви. У різних формах виховної роботи звучала любов до України, самовідданість і патріотизм її захисників, активна громадянська позиція українців, особиста відповідальність за долю держави.  Фундаментом формування у школярів сучасної національної ідентичності на кращих прикладах мужності і звитяги, виявлених нинішніми захисниками Батьківщини, на героїці сучасної боротьби за незалежність і цілісність держави були уроки Мужності, які впродовж семестру сплановано та проведено класними керівниками у формі зустрічі з учасниками бойових дій, волонтерами,  написання листів до воїнів. Учні школи не змогли залишитись байдужими і з радістю приєдналися до ряду акцій: «Червоний Хрест», «Допоможи ближньому», «Серце до серця», «Допомога воїнам АТО»  та ін.

Уже стало традицією проводити спортивні змагання: «З козаків візьмемо приклад» (1-4 класи). Їх мета виховувати морально-психологічні якості, національну гідність громадянина, залучати юнаків до занять спортом, закріпити знання та навички здобуті на уроках  фізичної культури.

Постійно проводиться робота з попередження дитячого травматизму серед учнів. Проведено планові бесіди з попередження травматизму, інструктажі. Було проведено додаткові лекції з питань електробезпеки, правил поведінки на водоймищах, порядку дій населення при виявленні вибухонебезпечних предметів, пожежі, надання долікарської допомоги, Тиждень безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі» (вересень 2019), Дні безпеки дитини.

В закладі були проведені традиційні тематичні дні: День фізкультурника, День працівників освіти, День людей похилого віку, День бібліотекаря, День української писемності та мови, Всесвітній День прав людини, День пам’яті жертв голодомору, День інвалідів, Всесвітній День боротьби зі СНІДом.

Протягом року в рамках реалізації виховної теми школи  проведено загальношкільні тематичні лінійки: до дня фізичної культури та спорту  «Історія виникнення олімпійських ігор», до Міжнародного дня миру «Миру-бути», «Мово рідна…»  (9 листопада – День української писемності), «Духовні скарби України», до Дня Захисника України «Я – захисник україни»,  до Європейського Дня боротьби з торгівлею людьми, до Міжнародного дня толерантності, «Історію переписати не можна», «Я піснею вам серце зігріваю» (30 листопада  - день народження Н.Яремчука),  «Мої права – моє життя» (10 грудня –Міжнародний день прав людини), «Зроби свій вибір на користь здоров’я» (до Дня боротьби зі СНІДом), лекторська група до дня Соборності України, до дня пам'яті героїв Крут, «У їхніх серцях жила Україна» (до дня Героїв Небесної Сотні), виготовлення брошур «Безпека в Інтернеті»  .

Важливим завданням перед педагогічним колективом є створення інноваційної педагогічної інфраструктури, що охоплюватиме естетику предметного виховання, в якому діти зможуть реалізувати свої художньо-творчі здібності Для його вирішення були проведені конкурси «Дари Буковинського краю», «Театр відкриває завісу», День працівників освіти, «Новорічний карнавал».

З 09 по 13 грудня 2019 року  в школі був проведений Всеукраїнський тиждень права.  Кулик С.І. була проведена загальношкільна лінійка «Моє життя, мої права». У 9-11 класах проведено віртуальну екскурсію до Європейського суду з прав людини та презентації про права людини. Практичним психологом Михайлик Л.В. та Кулик С.І. проведено заняття з елементами тренінгу для учнів 9 класу «Права людини та їх реалізація в суспільстві». За участю працівників правоохоронних органів проведено профілактичну бесіду з учнями 3-11 класів на тему: «Щодо роз’яснення прав та свобод неповнолітніх».

Протягом року з метою виховання в учнів любові до свого народу, усвідомлення спільності власної долі з долею Батьківщини, формування моральних та культурних цінностей класними керівниками  проведені інформаційні години «Вони змінили Україну», присвячена Дню Революції гідності.

В школі  систематично працює Рада профілактики правопорушень, до складу якої входять вчителі, учні, адміністрація школи, представники батьківської громадськості та правоохоронних органів. На засідання запрошуються як учні, так і їхні батьки. Шкільним психологом постійно проводиться вивчення соціального стану учнів. Особлива увага приділяється роботі з сім’ями, що опинилися в важких життєвих умовах, соціально незахищеним категоріям учнів, учням  схильним до правопорушень. З ними систематично проводиться  індивідуальна робота з метою надання необхідної допомоги. Тісно співпрацює школа з працівниками служби у справах дітей, інспекторами кримінальної міліції. Важливою ланкою життя учнівського колективу є учнівське самоврядування,  учасниками яких є всі бажаючі учні  з 5 по 11-й класи.

З метою організації змістовного дозвілля учнів, їх творчого, інтелектуального, фізичного та духовного розвитку організовано роботу щодо залучення учнів до  занять в шкільних та позашкільних гуртках, які дають змогу виявити творчі здібності учнів. Протягом навчального  року учні школи приймали участь у районних заходах, конкурсах, проектах:

-          у районному конкурсі «Буковинська зіронька» – Рупташ Тетяна – ІІІ місце та Вельничук Богдана – ІІ місце;

-          у районному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Новорічна композиція» - Кадар Анна – І місце;

-          у районному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Новорічна композиція» - Бурденюк Мар’яна - І місце;

-          у районному етапі Всеукраїнської виставки-конкурсу «Новорічна композиція» - Грушка Софія - І місце;

-          у районному дистанційному он-лайн конкурсі читців патріотичної поезії – Досяківська Софія – «Гран-прі» та Арійчук Діана – ІІ місце;

-          у Всеукраїнській благодійній акції  «Назустріч мрії»;

-          у флешмобі до Всеукраїнського дня вишиванки (дистанційно);

-          у Всеукраїнській акції благоустрою «За чисте довкілля», «Великодня толока».

Загальношкільні, позашкільні та класні виховні заходи проводились у відповідності до річного плану роботи школи,  планів виховної роботи класних керівників

У школі були проведені такі загальношкільні виховні заходи: свято «Першого дзвоника», святковий концерт «Вдячність, шана нині лише вам!», новорічні ранки та вечори, свято дистанційного Останнього дзвоника.

З відповідальністю ставляться до організації позакласної роботи учнів такі вчителі: Грудей А.М. (гурток «Влучний стрілок») та Кирилюк І.І. (гурток «Загальна фізична підготовка»)

У 2019/2020 навчальному році роботою практичного психолога найбільш пріоритетними були такі напрямки:

-          визначення психологічної готовності дітей 6-річного віку до навчання в школі та психологічний супровід процесу адаптації першокласників до шкільного навчання;

-          психологічне забезпечення допрофільного та профільного навчання учнів;

-          діагностичне обстеження та психологічний супровід дітей «групи ризику»;

-          психологічний супровід процесу адаптації учнів 5 класу;

-          психолого-педагогічний супровід обдарованих дітей;

-          надання психологічної допомоги всім учасникам освітнього процесу.

Організація роботи практичного психолога базувалася на поєднанні таких компонентів: психологічного супроводу розвитку учнів; заходів, спрямованих на реалізацію державних, регіональних програм, наказів та рішень; запиту і специфіки закладу освіти;  власного плану діяльності.        

З метою запобігання травматизму та підтримання порядку на перервах протягом навчального року організовується чергування по школі учнів старших класів та вчителів. Але цей напрямок роботи ще потребує корекції і сумісних зусиль щодо покращення, а саме:

-          класним керівникам потрібно постійно контролювати своїх учнів під час чергування по школі, не перекладати свою відповідальність на інших вчителів;

-          класоводам 1-4 класів та вчителям-предметникам відповідально ставитись до обов’язків «Чергового вчителя» згідно «Графіку чергування вчителів по школі»;

-          класним керівникам привчати учнів до культурної поведінки у школі, виховувати повагу до чергового учня та вчителя.

Питання виховної роботи заслуховувалося на нарадах при директорі, засіданні педагогічної ради школи.

 

 

Основною метою у вихованні учнів у 2019/2020 навчальному році було формування громадянина, патріота, інтелектуально розвиненої, духовно і морально зрілої особистості, готової протистояти ворогам Батьківщини та асоціальним впливам, вправлятися з особистими проблемами, творити себе і оточуючий світ.

У роботі з учнями педагогічні працівники школи спиралися на Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Національну стратегією розвитку освіти в Україні на період до 2021 року (Указом Президента України від 25 червня 2015 року №344/2019), Методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2019/2020 навчальному році (додаток до листа Міністерства освіти і науки України від від 27.06.2019 № 1/9-414 ««Деякі питання щодо створення у 2019/2020 н.р. безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок»); та здійснювали виховну діяльність у відповідності до наступних ключових напрямів:

·         Виховання патріотизму

·         Громадянське виховання

·         Превентивне виховання

·         ціннісне ставлення до себе;

·         ціннісне ставлення до сім'ї, родини, людей;

·         ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави;

·         ціннісне ставлення до праці;

·         ціннісне ставлення до природи;

·         ціннісне ставлення до культури і мистецтва.

Серед основних завдань — національно-патріотичне виховання на засадах загальнолюдських, національних, громадянських цінностей, забезпечення фізичного, морально-духовного, культурного розвитку дитини, формування соціально зрілої творчої особистості, громадянина України і світу, підготовка учнів до свідомого вибору сфери життєдіяльності та підвищення відповідальності сім'ї за освіту і виховання дітей.

           Метою проведених заходів щодо відзначення пам’ятних дат, які визначені відповідно до інформаційних матеріалів Міністерства освіти і науки  щодо створення безпечного освітнього середовища, формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок у 2019/2020 н. р. (Лист МОН України від 27.06.2019 № 1/9-414,), орієнтовного плану, орієнтовного переліку місячників, декад, тижнів в організації виховної роботи в закладі освіти було:

- поглиблення знання учнів про ключові події ХХ та ХХІ столітть, політичних, громадських, військових, культурних діячів, які були визначними для українського державотворення;

- актуалізація серед учителів та учнів ідеї соборності та суверенності держави – головних передумов розвитку незалежної України;

- формування та розвиток різні види вмінь, навичок, які мають стати фундаментом формування громадянської, історичної та національної свідомості школярів;

- активізація пізнавального інтересу учнів до засадничих державотворчих подій історії України ХХ-ХХІ столітть;

- сприяння розвитку всіх видів інтелекту (академічного, практичного, креативного, емоційного й соціального) як умови всебічного розвитку особистості, її самореалізації;

- формування активної громадянської позиції учнів і почуття патріотизму.

Відповідно до плану роботи закладу освіти на 2019/2020 навчальний рік та з метою формування у молоді високої правової культури, вмінь та навичок легальними способами захищати загальновизнані суспільні цінності, залучення її до свідомої участі в громадському та духовному житті держави в школі впродовж  навчального року проводилась відповідна робота.

         Превентивне виховання забезпечувалося на законодавчому рівні згідно з Основними орієнтирами виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 31.10.2011 №1243; методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами, затверджених наказом Міністерства освіти і науки від 02.10.2018 № 1047; рекомендаціями Міністерства освіти і науки для закладів освіти щодо застосування норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» від 18 грудня 2018 р. № 2657-VIII, програми «Нова українська школа» у поступі до цінностей» затвердженої Вченими Радами Інституту проблем виховання (протокол № 6 від 02 липня 2018 року) та Інституту модернізації змісту освіти (протокол № 7 від 26 вересня 2018 року).

Відповідно до плану роботи навчального закладу на 2019/2020 навчальний рік та з метою формування в молоді високої правової культури, вмінь та навичок легальними способами захищати загальновизнані суспільні цінності, залучення її до свідомої участі в громадському та духовному житті держави в школі  проводилась відповідна робота.

У закладі діє Рада з питань профілактики правопорушень, яка аналізує, планує і координує всю профілактичну роботу, внаслідок чого плани роботи класних керівників, бібліотеки, правового лекторію скоординовані з річним планом роботи. На засіданнях профілактичної ради розглядалися питання щодо постановки або зняття з внутрішкільного обліку, питання девіацій у дітей.

Періодично проводяться рейди «Урок». Результати фіксуються у наказах, протоколах батьківських зборів, ради профілактики правопорушень серед учнів, журналах обліку відвідування вчителями учнів, класних зборах.

        Створено соціальний паспорт учнів школи, банк даних про дітей, які потребують особливої уваги та про учнів, батьки яких виїхали за кордон.

      Школа є опорним  навчальним закладом району з громадянської освіти. Громадянське виховання є пріоритетом у навчально-виховній діяльності і тому виховні функції виконують усі педагогічні працівники.

     Для  підвищення знань з прав та обов’язків  людини на вивчення правознавства в 9-му відведено - 1 год. В 10 класі — 2 години на вивчення предмету «Громадянська освіта». Головною метою навчального закладу є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти.

Діє шкільний патріотичний клуб «Я- громадянин! Я – патріот!». Вчителем  правознавства  Кулик С.І. та лекторською групою учнів постійно проводяться лекції на правову тематику.

        У школі існує система профілактичної роботи:

-  контроль за відвідуванням учнями школи, навчальних занять та позакласних заходів;

-  розроблені правила для учнів, які вивчаються починаючи з початкових класів;

-  учні охоплені дорученнями та задіяні в заняттях  шкільних гуртків, позакласних заходів;

-  надається постійна адресна допомога окремим учням та сім`ям;

-  проводяться цикли бесід на правову тематику з учнями, з батьками.                       

       Учнів, схильних до правопорушень, не виявлено.

        У навчальному році превентивне виховання в рамках проекту «Школа сприяння здоров’ю»  передбачало реалізацію заходів, спрямованих на попередження правопорушень, злочинів та злочинності серед неповнолітніх; формування та вдосконалення  способу життя учнів без порушення норм моралі. Важливу роль в організації правової роботи здійснювала Рада профілактики правопорушень, на засіданнях якої розглядалось ряд проблем:

- відвідування учнями школи;

- проблеми працевлаштування випускників школи;

- взяття на облік дітей, які схильні до правопорушення;

- залучення дітей, які схильні до правопорушень до занять в гуртки, секції.

З 09 по 13 грудня 2019 року  в школі був проведений Всеукраїнський тиждень права.  Кулик С.І. була проведена загальношкільна лінійка «Моє життя, мої права». У 9-11 класах проведено віртуальну екскурсію до Європейського суду з прав людини та презентації про права людини. Практичним психологом Михайлик Л.В. та Кулик С.І. проведено заняття з елементами тренінгу для учнів 9 класу «Права людини та їх реалізація в суспільстві». За участю працівників правоохоронних органів проведено профілактичну бесіду з учнями 3-11 класів на тему: «Щодо роз’яснення прав та свобод неповнолітніх». Проведено флешмоб «Я – дитина, і я маю право».

      В рамках тижня правових знань (останній тиждень місяця) проведено години класного керівника до Міжнародного дня прав людини, перегляд відео на правову тематику «Конвенція ООН про права дитини».

      Протягом І семестру 2019/2020 навчального року учнями 8-А класу (класний керівник О.І.Кирилюк) була проведена тематична шкільна лінійка  до Міжнародного дня боротьби з торгівлею людьми, учнями 10 класу (класний керівник Є.В.Арійчук) «Історію переписати не можна», лекторська група «Зроби свій вибір на користь здоров’я» (до Дня боротьби зі СНІДом),  «Мої права – моє життя» (10 грудня – Міжнародний день прав людини), учнями 8-Б класу (класний керівник С.І.Кулик)  проведена година класного керівника «Свобода і гідність людини».

На нарадах при директорі  розглядалися питання про організацію, проведення та вдосконалення роботи з питань правової освіти та виховання учнів школи та їх батьків.

   Регулярно (за окремим графіком) проводиться робота з дітьми та батьками практичним психологом – Михайлик Л.В.. Індивідуальний підхід до проблем родин і окремих учнів як у відносинах з дорослими так і з однолітками та повна конфіденційність дозволяють шкільній психологічній службі попередити або ліквідувати будь-які правопорушення.

Протягом семестру практичним психологом Л.В.Михайлик було проведено ряд заходів:

-                у 1 класі – дослідження на визначення рівня самооцінки, опитувальник за методикою «Дерево» ( автор Л.А.Карпова);

-                у 2-х класах – «Унікальність мого і твого внутрішнього світу»;

-                у 3 класі – заняття «Первинна профілактика ВІЛ/СНІДу у початковій школі», байка «Як стати здоровим»;

-                у 4 класі – заняття  «Веселий страх», «Реальний страх», «Нестрашний страх»;

-                у 5-х класах – Кольоровий тест Люшера, заняття «Самоповага – прекрасний сад» та розвивальне заняття з профілактики жорстокої поведінки;

-                у 6 класі – бесіда «Вплив однолітків», «Чи є щось погане в комп’ютерних іграх», гра «Коло довіри»;

-                у 7-10 класах – за програмою «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» проведені заняття «Розуміти себе», «Спілкування у безпечному Інтернеті», «Соціальні ролі», «Життя і цінності», «Як протидіяти тиску сказати «ні»», «Творець своєї долі», «Сім’я і довіра»;

-                у 11 класі – за програмою «Дорослішай на здоров’я»  проведені заняття «Відповідальний вибір», «Сім’я в житті людини»

          На основі практичного досвіду сформувалася трирівнева структура організації роботи з профілактики правопорушень:

1. Перший рівень – соціальна профілактика, спрямована на збереження здоров'я дітей, попередження негативного впливу факторів соціального і природного середовища. Однією з основних ланок у цьому питанні є право-виховна робота серед учнів середнього і старшого шкільного віку.

2.  Вторинна профілактика – направлена на виявлення негативних змін у поведінці дитини, попередження подальшого їх розвитку.

3.  Третинна профілактика – цілеспрямована робота з учнями, схильними до

 правопорушень.

Було організовано та проведено зустрічі учнів школи з старшим інспектором Кіцманського ЮП СПД Кіцманського ВП ГУНП в Чернівецькій області майором поліції Миронюком Н.М.,  інспектором Кіцманського ЮП СПД Кіцманського ВП ГУНП в Чернівецькій області старшим лейтенантом поліції Рурак А.І..

РУС є органом учнівського самоврядування і забезпечує реалізацію правовиховної системи в школі, дає можливість кожній дитині самореалізуватися, стати соціально активною особистістю.

  Відповідна робота проводилась з батьками, яким надавалась психолого-педагогічна допомога у вихованні дітей. На кожних батьківських зборах та в індивідуальних бесідах з батьками або особами, що їх замінюють, проводилась  робота   щодо їх юридичної відповідальності  за виховання дітей, про недопустимість  жорстокого поводження з дітьми. Батьки залучаються до роботи Ради школи, комітетів класів. Батьки учнів допомагають адміністрації й класним керівникам в організації та проведенні виховних заходів. Учні та їх батьки беруть активну участь у акціях «Милосердя», надаючи допомогу воїнам АТО.

            З метою  удосконалення роботи щодо обліку відвідування учнями навчальних занять були розроблені організаційні та виховні заходи щодо залучення учнів до навчання, проведена робота з педколективом щодо забезпечення їх неухильного виконання; класними керівниками спланована робота з учнями, які виховуються в  неблагополучних сім’ях, щодо відвідування навчальних занять учнями; упродовж навчального дня класним керівником заповнюється сторінка журналу обліку відвідувань; узагальнена інформація щодня заноситься до  «Книги контролю за відвідуванням учнями навчального закладу». Довідки та пояснення щодо причини відсутності учнів під час навчальних занять зберігаються в класних керівників. Щомісяця  проводиться аналіз стану відвідування учнями навчальних занять. Класні керівники постійно підтримують зв’язок з батьками та   своєчасно інформують батьків про стан відвідування учнями навчальних занять.

            Особлива увага приділяється неблагонадійним сім'ям та учням, що потребують особливої уваги. З ними проводиться індивідуальна робота, класний керівник разом з практичним психологом, ЗВР та представником соціальної служби відвідує їх  на дому та складає акти – обстеження.       

Одним з важливіших напрямків правоосвітньої роботи в школі є робота щодо профілактики шкідливих звичок та формування здорового способу життя школярів в рамках проекту «Школи сприяння здоров’ю». З цією метою учителями – предметниками,  класними керівниками та сестрою медичною були проведені:  профілактичні бесіди, конкурси плакатів та малюнків, конференції, диспути, рольові ігри тощо. Класними керівниками переглянуті медичні картки учнів з метою вивчення стану здоров’я дітей на початок навчального року, складені «Листки здоров’я»  учнів класу. В школі створюються умови, які  забезпечують належні санітарно-гігієнічні умови для занять.

Шкільний бібліотекар надає посильну допомогу в освоєнні правового матеріалу. В бібліотеці наявна література з правової тематики. Систематично діють виставки літератури на правову тематику.

 

 

        Організація харчування учнів включала організаційні заходи, що здійснювалися протягом семестру, забезпечення контролю з боку адміністрації та Ради закладу за харчуванням учнів та нормативністю організації їх харчування (харчування учнів початкових класів, дітей пільгового контингенту, дієтичне харчування та інші питання).

 У 2019/2020 навчального року харчування учнів школи було організовано на виконання Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»,  постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 року №856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №116, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 №242/329, спільного наказу МОН України та МОЗ України від 03.09.2017 №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах».

На початок 2019/2020 навчального року в школі видано наказ від 03.09.2019  № 133 «Про порядок організації харчування учнів закладу освіти

в 2019/2020 навчальному році», в якому визначені основні вимоги до організації харчування та відповідальні.  

     Також протягом року видавались накази про надання безкоштовного харчування для учнів1-4 класів. Адміністрацією школи ведеться моніторинг з питання охоплення та забезпечення учнів харчуванням. 

На виконання заходів щодо організації харчування в школі, згідно плану роботи школи протягом  2019/2020 навчального року було призначено відповідального за організацію та облік безкоштовного харчування, організовано роботу щодо підготовки їдальні до початку навчального року, оформлено інформаційні куточки для учнів та батьків щодо харчування дітей, оновлено бази даних дітей, які потребують пільгового харчування.

Станом на 29 травня 2020 року у школі нараховується 236 учнів.

Охоплення харчуванням у І семестрі 2019/2020 навчального року

Параметр

вересень

жовтень

листопад

грудень

Охоплення харчуванням учнів 1-4 класів

99%

99%

99%

99%

Охоплення харчуванням учнів 5-11 класів

89%

88%

89%

87%

Охоплення гарячим харчуванням учнів 1-11 класів

89%

86%

86%

85%

Охоплення гарячим харчуванням учнів 5-11 класів

75%

75%

77%

73%

 

У поточному навчальному році майже не змінився відсоток учнів, які харчуються у їдальні. Харчується 97% учнів 1-4 класів (минулоріч 98-99%) та 83% отримують гаряче харчування (минулого року 86-87%). Як видно з таблиці, охоплення гарячим харчуванням та іншими видами харчування учнів було стабільним.

У навчальному закладі розроблено та затверджено графік харчування учнів у шкільній їдальні, дотримується режим харчування відповідно до затвердженого наказом МОЗ, МОНУ від 01.06.2005 №242/329 ( р.10 ДСанПіН 5.5.2.008-01). Під постійним контролем адміністрації школи питання чергування вчителів у їдальні під час прийому їжі дітьми. Учениця, яка знаходиться на індивідуальному навчанні, гарячим харчуванням не охоплена.

Під час перевірки відповідності даних у звітах про безкоштовне харчування та обліку відвідування учнями навчальних занять у класних журналах розбіжностей не виявлено.

У школі організовано харчування дітей пільгових категорій: 2 учнів, позбавлених батьківського піклування (100%), 5 з малозабезпечених сімей (100%), 13 дітей, батьки яких знаходяться у зоні АТО.

          Вартість харчування на одну дитину на день становить 26 грн. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, учні, батьки яких є учасниками АТО,  харчуються безкоштовно за рахунок районного бюджету.

У школі санітарно-гігієнічні умови функціонування обідньої зали та харчоблоку, в основному, виконуються. Санітарний стан приміщення задовільний. Технологічне обладнання харчоблоку знаходиться у робочому стані. Буфетна продукція різноманітна, відповідає нормам п. 10 ДСанПіН 5.5.2.008-01, є безпечною для вживання. Продукти харчування зберігаються згідно з умовами їх зберігання при відповідній температурі з урахуванням товарного сусідства і дотриманням термінів їх реалізації. Куточки для миття рук знаходяться у їдальні.

Недоліки:

-          Приміщення обідньої зали потребує ремонту;

-          Технологічне обладнання харчоблоку потребує оновлення.

     У школі ведеться документація з організації харчування, а саме: Журнал бракеражу готової продукції, Журнал бракеражу сирих продуктів, книга складського обліку харчової продукції, зошит обліку відходів, журнал реєстрації температурного режиму в холодильниках, двотижневі (перспективні) меню, щоденні меню-розкладки, картотеки страв, технологічні карти, журнал обліку виконання норм харчування.

Школа забезпечена сестрою медичною. Бракеражний журнал заповнюється своєчасно. Щоденні проби зберігаються в холодильнику на харчоблоці, підписані. Медичною сестрою складено графіки проходження медичних оглядів та ведуться журнали видачі медичних книжок на руки працівникам, ведуться журнали здоров’я відповідного зразка, прошиті, пронумеровані, скріплені печаткою закладу. Наявний паспорт харчоблоку погоджений Кіцманським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та затверджений директором закладу.

         Постачальниками продуктів харчування та продовольчої сировини є:  «ГОСТинчик» (риба, куряче м'ясо), ФГ «Масарівські Липки» (ковбаса, сосиски),  ТзОВ «Вал-Ян» (Крупи, мука, олія, спеції, макаронні вироби, цукор, соки, консервовані овочі), ТОВ «Тульчинка» (молочні продукти), ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» (м'ясо свинне), ТзОВ «Агробізнес» (хлібобулочні вироби).

           У шкільній їдальні обладнано  70  посадочних місць. Приміщення харчоблоків та обладнання відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Харчоблоки обладнані  електричними плитами, електроводонагрівачами, холодильники, морозильні камери для зберігання м’ясних, рибних, молочних продуктів та зберігання добових проб.

          Маркування посуду відповідає санітарно-гігієнічним нормам. Система холодного та гарячого водопостачання знаходиться у робочому стані. У школі є ванни для миття посуду, проводиться дезінфекція всього посуду, прожарювання столового інвентарю. Згідно норм на харчоблоках знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі засоби та методичні рекомендації щодо їх застосування. На харчоблоках наявні всі необхідні інструкції та графік прибирання приміщень харчоблоку. Прибирання обідніх зал проводиться вчасно згідно вимог санітарного законодавства.

        Харчування учнів здійснюється у естетично оформлених приміщеннях шкільних їдалень з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог законодавством.

 

 

Пріоритетні завдання розвитку закладу освіти в 2020/2021 навчальному році

У навчанні:

- створення умов для освітньої діяльності учнів, які відповідають вимогам Нової української школи;

- залучення обдарованих учнів до участі в різних інтелектуальних заходах, науково-дослідницькій діяльності;

- підтримка та розвиток здоров’язберігаючого освітнього середовища.

У вихованні:

- дотримання дитиноцентризму, орієнтації на учнівські потреби;

- підтримка різних форм учнівського самоврядування й розвиток соціальної активності учнів;

- спрямування діяльності класних керівників на розвиток партнерських взаємин, на національно-патріотичне виховання, формування якостей, необхідних для швидкоплинних умов життя.

У методичній діяльності:

-          переорієнтація вчителя на нові умови організації освітньої діяльності учнів;

-          - надання методичної підтримки вчителям, які беруть участь у педагогічних заходах різного рівня.

 

У роботі з кадрами:

- забезпечення адміністративної підтримки інноваційних пошуків вчителів.

У системі контролю за освітнім процесом:

- підвищення ефективності освітньої діяльності вчителів й забезпечення якісної освіти.

В управлінні закладом:

- виконання запланованих рішень й досягнення результатів;

- підвищення іміджу закладу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРЕЙТИ ДО РОЗДІЛУ РІЧНИЙ ЗВІТ →